En ekstra myk massasje, berøringsmassasje (aromamassasje) stimulerer ett velbehagssenter i hjernen og senker blodtrykket.  Studier har tidligere vist at metoden har positive virkninger, men forskere har ikke vist hvorfor. Ved et universitet i Sverige har de kartlagt hvordan personer som får massasje føler seg etterpå. Det har også blitt målt objektive kriterier som glukose, blodtrykk og insulinnivå – både før og etter behandlingen.

Det ble konkludert med at massasjetypen kan redusere angst hos syke mennesker etter en stor operasjon, eller stress hos et friskt menneske. De som fikk massasje, følte seg både roligere og bedre.

 

Mer om emnet: Massasje reduserer stress og angst…

Massasje er en effektiv metode for å redusere stress og angst. Mange mennesker opplever en umiddelbar forbedring i humøret og generell mental tilstand etter en massasjebehandling. Et viktig aspekt ved denne forbedringen er at blodstrømmen øker under massasje, noe som kan bidra til å avlaste stress og angst symptomer.

Når kroppen er under stress, produseres det et hormon kalt kortisol. Ved hjelp av forskjellige massasjeteknikker, kan massasjen hjelpe til med å minske produksjonen av dette hormonet, noe som fører til lavere stressnivå. I tillegg fremmer massasje produksjonen av endorfiner, naturens egne smertestillende og humørforsterkende stoffer.

En studie utført ved University of Miami School of Medicine viste at deltakerne som fikk massasjebehandlinger hadde lavere nivåer av kortisol i spyttet sitt sammenlignet med de som ikke fikk det. Dette tyder på at massasje kan redusere kroppens stressrespons og dermed angstnivået.

Ikke bare reduserer massasje stress og angst, men det hjelper også til med å forbedre søvnen. Dårlig søvnkvalitet kan være en kraftig bidragsyter til økte nivåer av stress og angst, så vel som til en rekke andre helseproblemer. Ved å forbedre søvnen, kan massasje derfor legge grunnlaget for en generelt bedre psykisk helse.

Til slutt er det viktig å merke seg at selv om massasje kan være veldig nyttig for å redusere stress og angst, er det ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk eller psykologisk hjelp. Hvis du lider av alvorlig stress eller angst, bør du oppsøke kvalifisert helsepersonell. Men som et supplement til andre behandlinger, kan massasje være en verdifull ressurs i jakten på velvære og mental balanse.