Det er mange stramme muskler som gir spenningshodepine. To av dem kan være M. Trapezius og M. Sternocleidomastoideus. Ett mer norsk ord på disse musklene blir skulder/nakke. Disse blir stramme fordi vi både bevist og ubevist hever skuldrene. Dette skjer for eksempel hvis vi har for mye å tenke på eller stresser, men også hvis vi ikke er flinke nok til å ha riktig arbeidsstilling når vi jobber, enten det er ved kontorpulten eller man er håndverker.

Her vil jeg prøve å beskrive og vise hvordan vi kan tøye de.

Du kan stå eller sitte, men rett deg godt opp i ryggen. Bøy hode mot venstre skulder, press høyre arm ned mot gulvet. Tøyer det? Hvis ja: tell sakte til 10. Strekk armen litt mer mot gulvet, tell til 10 igjen. Gjenta dette en gang til. Så tar du den andre siden. Hvis det ikke tøyer: Så skal du ha samme utgangspunkt som over, hode bøyd og armen i strekk ned mot gulvet. Prøv nå å vri på hodet så du med stivt blikk kan se opp mot taket. Hvis det tøyer, bruk fremgangsmåten som er beskrevet over. Om frukt sies det jo at «fem om dagen» er bra. Får du til «fem tøyinger om dagen» vil du forebygge mye i forhold til nakke/hodepine. :O)

Mer om emnet: Spenningshodepine…?

Spenningshodepine er en vanlig form for hodepine, ofte beskrevet som en konstant, verkende smerte på begge sider av hodet. Det er mange årsaker til denne tilstanden. Noen av disse inkluderer stress, angst, mangel på søvn, dårlig holdning eller til og med øyestamme. Studier viser at spenningshodepine kan påvirke produktiviteten og den generelle livskvaliteten negativt.

Den gode nyheten er at spenningshodepine er behandelbar. Over-the-counter smertestillende midler som paracetamol eller ibuprofen kan hjelpe, spesielt hvis de tas ved de første tegnene til hodepine. Noen mennesker finner også lindring gjennom alternative behandlinger som fysioterapi, massasje, akupunktur, og yoga.

Det er også en rekke forebyggende tiltak man kan ta for å redusere sannsynligheten for hodepine. Dette inkluderer å ha en regelmessig søvnrutine, hydrering, regelmessig trening og å ta regelmessige pauser hvis man arbeider ved en dataskjerm. Kontroll av stressnivåer kan også være nøkkelen til å forhindre spenningshodepine. Dette kan oppnås gjennom avslapningsteknikker, meditasjon, og til og med psykoterapi i noen tilfeller.

Noen alvorlige tilfeller av spenningshodepine kan kreve reseptbelagte medisiner. Noen studier tyder på at enkelte antidepressiva har vist seg å redusere frekvensen av spenningshodepine. Imidlertid er det viktig å konsultere legen din før du begynner på en ny medisinering.

Det er også verdt å merke seg at mens spenningshodepine er ubehagelig, er det sjelden et symptom på en underliggende alvorlig tilstand. Likevel, hvis hodepinen din er konstant eller forverrer seg over tid, er det viktig å søke medisinsk råd. Din lege vil kunne vurdere symptomene dine og gi den mest hensiktsmessige behandlingen.