En psykolog gikk rundt på scenen mens han fortalte publikum i salen om stressmestring.

Da han løftet et glass med vann forventet alle det vanlige «halvtomt eller halvfullt»-spørsmålet. I stedet, og med et smil på leppene spurte psykologen: «Hvor tungt er dette glasset med vann?»

Svarene lød på mellom 200 og 500 gram.

Psykologen svarte «Den absolutte vekt er likegyldig. Det kommer an på hvor lenge jeg holder det. Hvis jeg holder det i ett minutt, er det ikke noe problem. Hvis jeg holder det i en time, vil jeg få vondt i armen. Hvis jeg holder det en hel dag, vil armen bli følelsesløs og lammet. Uansett hvor lenge jeg holder glasset, vil ikke vekten endres, men jo lengre jeg holder det, jo tyngre vil det føles.»
Han fortsatte: «Vårt stress og våre bekymringer er som glasset. Tenk på tingene i kort tid, og de vil ikke bety noe. Tenk på dem litt lengre, og de vil begynne å gjøre vondt. Og hvis du tenker på dem hele dagen, vil du føle deg lammet – og ute av stand til å forandre noe som helst.»

Det er viktig å gi slipp på ditt stress. Så tidlig som mulig om ettermiddagen – gi slipp på alle dine problemer. Bruk ikke hele kvelden og videre inn i natten på dem.

Husk å sette fra deg glasset!

Mer om emnet: Stressmestring!

Stressmestring er en viktig livskunnskap som hjelper en person å mestre og håndtere stressnivåer i hverdagen. Det finnes ulike metoder for stressmestring som, hvis de praktiseres på riktig måte, kan bidra til å forbedre livskvaliteten betydelig. En av disse strategiene er mindfulness eller oppmerksom tilstedeværelse. Dette innebærer å være bevisst på sinnet og kroppen i nåværende øyeblikk uten å dømme eller analysere opplevelsene. Ved å praktisere mindfulness kan man redusere stress og øke sin mentale motstandskraft.

En annen velkjent metode for å håndtere stress er øvelser for avslapning og pustekontroll. Pusteøvelser, som dyp diafragma pusting, kan hjelpe med å redusere spenning og importere oksygen til hjernen som fremmer en følelse av ro. Avslapningsteknikker, som for eksempel progressiv muskelavslapning eller meditasjon, kan bidra til å redusere stress symptomer og fremme bedre søvn.

I tillegg er mat og ernæring vitale elementer i stressmestring. En balansert diett rik på vitaminer og mineraler kan styrke immunforsvaret og bidra til bedre håndtering av stress. Det er også viktig å sørge for at man får nok søvn og hvile, ettersom mangel på disse kan forverre stressnivåene.

En annen teknikk for å mestre stress er å omstrukturere tenkingen. Det kan være gluten å bytte ut negative tanker med mer positive og konstruktive. Kognitiv terapi, en type psykoterapi, fokuserer på å endre tankemønstre som fører til stress og usunne atferder.

Til slutt er en aktiv livsstil med regelmessig fysisk aktivitet en effektiv metode for stressmestring. Trening frigjør endorfiner, kroppens naturlige smertelindrende kjemikalier, som hjelper med å forbedre humør og reducere stress. Samtidig gir fysisk aktivitet en pause fra daglige stressende situasjoner og skaper en følelse av velvære. Dermed kan man se at det å mestre stress ikke bare er mulig, men det kan også resultere i en sunnere og mer balansert livsstil.